21 januari 2022

Verschillende maritieme banen: dit moet je weten

Ter land, ter zee en in de lucht… waar je ook wilt werken, het is allemaal mogelijk. Zo ook op zee. Zo kan je als kapitein werken op een cruiseboot, maar ook als kapitein van een vrachtschip. En alles daar tussenin natuurlijk. Er zijn dus veel mogelijkheden. Heb je interesse in een baan op zee? Lees dan gauw verder, want hieronder lichten we aantal beroepen toe.

Kapitein op een cruiseschip

Je vaart de hele wereld over en om de zoveel dagen een andere bestemming… klinkt dat als muziek in de oren? Dan is kapitein zijn van een cruiseschip misschien wel wat. Maar dat wordt je niet zomaar. Zo moet je namelijk eerst een diploma hebben in maritieme wetenschappen of werktuigbouwkunde van een maritieme school. Daarnaast moet je ook veel afweten van navigeren, de wetten op het water en een hele dosis ervaring. Alleen dan wordt je pas eindverantwoordelijke van zo’n mega schip. En dat kan jaren duren.

Kapitein goederenzeevaart

Als kapitein op een goederenschip ben je verantwoordelijk voor het veilig vervoeren goederen. Dit kan in Nederland zijn over de rivieren, maar ook bijvoorbeeld van Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam. Hier zie je dus ook veel van de wereld, alleen ben je niet actief in de vakantiebranche. Om dit te mogen doen, heb je ook specifieke diploma’s en ervaring nodig vergelijkbaar met die van een cruiseschipkapitein.

Medewerker cruiseboot

Ook voor mensen die het leuk lijkt om een tijd te reizen om het avontuur op te zoeken of omdat ze even toe zijn aan iets anders is werken op zee een uitkomst. Maar vergeet niet: het is hard werken. Zo kan je bijvoorbeeld gaan werken in een restaurant, bij de animatie, als host(ess) of tourleider. Al deze verschillende functies vragen dus ook om verschillende opleidingen en ervaringen. Feit is wel dat je het niet erg vindt om lang van huis te zijn en om met anderen om te gaan. Ook moet je goed met collega’s om kunnen gaan; je woont en leeft buiten werktijd namelijk maar op een kleine werktijd.

Wat al deze functies gemeen hebben, is dat ze allemaal een stcw cursus moeten volgen. Hierdoor weet iedereen die op een zeevarend schip werkt wat hij moet doen in geval van calamiteiten. Kijk op https://fmtcsafety.com/nl/ voor meer informatie.